Ritem mladosti 2009

Filed Under (Fotografija, Koncerti, Video) by MR Foto on 21-09-2009

Petra aka. September

Petra aka. September

Saj veste kaj pravijo: bolje pozno, kot nikoli. Zaradi nepričakovanega izleta na Krf (beri: za počitnice sem se dogovoril le 5 ur pred dejanskim odhodom), poročilo z letošnjega dogodka Ritem mladosti en teden kasni.

Kot lani in predlani, se je tudi letos pred Kolosejem zbrala ogromna množica zabave željne mladine. Zahvaljujoč turistični agenciji CMT sem se med tisto množico kar naenkrat počutil precej starega, saj je bila povprečna starost množice okrog 15 let. Osebno sem na kraj prireditve prišel malce kasneje, saj sem moral vsaj na hitro pozdraviti slovenske twitteraše na ljubljanskem Twestivalu.

Prišel sem torej direktno na odličen band z malo manj odličnim imenom – Xequtifz. Za njimi so prišli Kingston, ki so, kot vedno, totalno razgreli množico in jo pripravili na rajanje dolgo v noč.

Sledila je nočna mora, ki je ne bom nikoli zmožen izbrisati iz spomina – nastop skrokane ter totalno razglašene Petre Slapar. To je bilo (brez heca!) tako slabo, da je še publika, ki je običajno brez posluha, začela naglas bu-jati nad “pevko”.

Za hitro povrnitev v svet dobre ter kvalitetne glasbe je poskrbela Zablujena generacija, ki množice nikoli ne pusti hladne. Prireditev je bila žanrsko res zelo pisana, kar pa sploh niso upoštevali pri postaviti line-upa. Takoj za njimi je namreč skupina Soulfingers preskočila v totalno drug glasbeni žanr.

Naslednja je bila na vrsti Alya, ki je spet bolj ali manj predstavljala novi album, za katerega imam še vedno občutek, da se med ljudmi ne prijema niti približno tako, kot so si zamislili. Za še en žanrski preskok je bil tokrat kriv Petar Grašo, ki očitno še vedno pali, ne glede na to, da vedno prikaže povsem isto predstavo.

Sledilo je tisto, kar smo vsi najbolj čakali – nastop pevke September. Tudi ona je žanrsko povsem izstopala, vendar je iz množice vseeno potegnila največ.

Zadnji, ki sem ga še videl, preden sem se odpravil za par urc v posteljo, pa je bil Vlado Kreslin, ki pa tako ali tako ljudi vedno navduši.

Še galerija ter video nastopa September.

Kvalitetna glasba

Filed Under (Ostalo) by MR Foto on 13-11-2007

Tagged Under :

Ob pomanjkanju časa za fotografijo, je glasba edina stvar, ki me spremlja na vsakem koraku. Pa naj bo to doma na iMacu, ob teku/hoji na iPodu, ob vožnji na avtoradiu, skratka povsod, saj enostavno nič ne morem početi v tišini. Obožujem glasbo. Poslušam vse, vendar za zelo redke komade rečem da so dobri oz. odlični.

Sicer sem že pisal o mojem izboru Top 10 albumov, ter o kvaliteti glasbe v Sloveniji, pred kratkim pa sem zapadel v beat 80-ih. Prišel sem namreč do kolekcije Top 1000 Pop Hits of the 80’s1, kjer bi za večino glasbe lahko rekel da je dobra/odlična. Komadi, kot so npr. Wake Me Up Before You Go Go, You Win Again, D.I.S.C.O., Could You Be Loved, Don’t Worry Be Happy,… me ne samo spravijo v dobro voljo, ampak me pripravijo k razmišljanju, zakaj zadnje čase ni glasba niti približno toliko izvirna/kvalitetna/poslušljiva/dodelana, kot je bila takrat.

Zadnja “sodobna” skupina, za katero bi lahko rekel, da mi je postala všeč so The Fratellis, ki pa v bistvu niso ustvarili nič novega, ampak so pobrali najboljše stvari iz dobrih komadov, jih malo predelali, dodali zabavno besedilo in ustvarili ploščo Costello Music. Rezultat so meni zelo všečni in poslušljivi komadi, naj naštejem le tiste, za katere so posneli spot: Flathead, Henrietta, Whistle For The Choir, Baby Fratelli, Chelsea Dagger2. Jap, ena plata, 5 spotov, 5 hitov, ki pa jih na mojo veliko žalost na naših radijih ni bilo in jih najbrž nikoli ne bo.

Še ena glasbenica, ki mi je zadnje dni padla v oči pa je September, s komadom Cry For You. Sicer sem najprej mislil, da gre za klasično pop/house zvezdo enodnevnico, potem pa sem slišal live akusično izvedbo komada, ki me je vrgla s stola. Le tako se vidi, da ženska dejansko zna peti in da ima smisel za glasbo. Če bi le več podobnih pevk imelo znanje in ne samo lepoto/veze.

Uf, sem pa nalimal enih linkov, heh. Kakšno pa je vaše stališče glede sodobne glasbe?

  1. Ne, ni napaka, 1000 jih je 😀 []
  2. Obvezno čekirajte tole []