Kaj je brskalnik?

Filed Under (Računalništvo, Video) by MR Foto on 21-06-2009

Nabor najbolj znanih spletnih brskalnikov

Nabor najbolj znanih spletnih brskalnikov

Včeraj nam je “malo” zagodlo vreme, zaradi česar je odpadel 8. gorski maraton štirih občin. Katastrofalne razmere na progi (0ºC, 60 km/h veter, močan dež/sneg,…) so močno ogrozile varnost tekmovalcev, zato je bila odpoved maratona na žalost neizogibna. Produkt tega napornega projekta, na katerega sem se pripravljal kar nekaj časa, je, namesto gore slik in filmov ter ličnega CD-ja, na žalost samo tale video.

Druga stvar, ki sem se je veselil včeraj, pa bi bilo videnje skupine BRO v živo, ko bi nastopili na Njoki summer festivalu, vendar je, zaradi uničujočega vetra, ta prav tako odpadel. Ker posledično nimam materiala za dva zanimiva posta, se bom malo razpisal o spletnih brskalnikih.

Prvi razlog za to je pogovor z eno kolegico fotografinjo, drugi pa videi poimenovani “What is a Browser?” oz. po slovensko “Kaj je brskalnik?“. Verigo je začel sam Google, ko so na ulicah New Yorka naključnim mimoidočim zastavili to vprašanje. Ker so bili odgovori presenetljivi, če ne celo šokantni, so kmalu sledili še drugi prispevki, med njimi tudi tale iz Ljubljane.

Zakaj torej pišem o tem? Ker je z vidika spletnega oblikovalca/programerja (čeprav nisem nek profi, se vseeno uvrščam nekam v to skupino) naravnost nerazumljivo, da ljudje pod pojmom brskalnik dojemajo iskalnik. Kljub sicer podobnim imenom, gre za dve POPOLNOMA različni stvari. Najbolj po kmečko: spletni brskalnik je program, s katerim pregledujemo spletne strani, medtem ko je spletni iskalnik le ena izmed spletnih strani, ki pa ima zadaj neko tehnologijo, preko katere nam išče po ostalih spletnih straneh.

Zakaj je to dobro vedeti? Ker ni vseeno, kateri brskalnik uporabljate. Večina vas, na veliko žalost VSEH spletnih oblikovalcev po svetu, še vedno uporablja najnajnajNAJNAJNAJslabši brskalnik Internet Explorer, čeprav tega mogoče sploh ne veste. Posledica tega je, da spletne strani morda ne vidite tako, kot bi jih morali, časi nalaganja so občutno daljši, brskalnik vam, zaradi velike porabe pomnilnika in procesorja, upočasnjuje računalnik, sploh pa trpijo vse novodobne spletne aplikacije ala Gmail, Facebook, YouTube,…, ki pa jih definitivno precej obiskujete.

Da še malo karikiram – če uporabljate Internet Explorer je podobno, kot če bi se vozili s staro Katrco, medtem ko bi se za isto ceno lahko peljali s povsem novim Audijem, Alfo Romeo ali celo s Ferrarijem. Ne samo, da greste počasi in neudobno, v njej nimate ne klime, ne iPod predvajalnika, ne električnih pomičnih stekel,…, predvsem pa ste v njej manj varni.

Če ste torej med tistimi, ki vozite Katrco in v tem uživate, ok, če pa bi radi uživali splet v vsej svoji lepoti, kot si ga je zamislil designer spletne strani, brez zatikanja predvajali HD video na YouTubu, hitro pregledali maile, brez problema uporabljali Facebook chat,…, pa ta svoj preljubi brskalnik “pustite stat”, ter ga zamenjate s kakšnim bolj modernim.

Osebno bi vsem, ki ste na Windows platformi (če imate levo spodaj gumb, na katerem piše Start, potem spadate mednje), priporočil Google Chrome, vsem, ki pa uživate lepoto računalnika v Mac okolju, pa kar Apple Safari, ki me je z zadnjo različico, po letih uporabe Firefoxa, končno prepričal. Če pa ste že uporabnik kateregakoli drugega brskalnika ali OS-a pa tako ali tako točno veste, kaj potrebujete.

Olajšajte življenje spletnim oblikovalcem ter programerjem: Prenehajte uporabljati Internet Explorer!

Comments:

8 Responses to “Kaj je brskalnik?”