Kvalitetna glasba

Filed Under (Ostalo) by MR Foto on 13-11-2007

Tagged Under :

Ob pomanjkanju časa za fotografijo, je glasba edina stvar, ki me spremlja na vsakem koraku. Pa naj bo to doma na iMacu, ob teku/hoji na iPodu, ob vožnji na avtoradiu, skratka povsod, saj enostavno nič ne morem početi v tišini. Obožujem glasbo. Poslušam vse, vendar za zelo redke komade rečem da so dobri oz. odlični.

Sicer sem že pisal o mojem izboru Top 10 albumov, ter o kvaliteti glasbe v Sloveniji, pred kratkim pa sem zapadel v beat 80-ih. Prišel sem namreč do kolekcije Top 1000 Pop Hits of the 80’s1, kjer bi za večino glasbe lahko rekel da je dobra/odlična. Komadi, kot so npr. Wake Me Up Before You Go Go, You Win Again, D.I.S.C.O., Could You Be Loved, Don’t Worry Be Happy,… me ne samo spravijo v dobro voljo, ampak me pripravijo k razmišljanju, zakaj zadnje čase ni glasba niti približno toliko izvirna/kvalitetna/poslušljiva/dodelana, kot je bila takrat.

Zadnja “sodobna” skupina, za katero bi lahko rekel, da mi je postala všeč so The Fratellis, ki pa v bistvu niso ustvarili nič novega, ampak so pobrali najboljše stvari iz dobrih komadov, jih malo predelali, dodali zabavno besedilo in ustvarili ploščo Costello Music. Rezultat so meni zelo všečni in poslušljivi komadi, naj naštejem le tiste, za katere so posneli spot: Flathead, Henrietta, Whistle For The Choir, Baby Fratelli, Chelsea Dagger2. Jap, ena plata, 5 spotov, 5 hitov, ki pa jih na mojo veliko žalost na naših radijih ni bilo in jih najbrž nikoli ne bo.

Še ena glasbenica, ki mi je zadnje dni padla v oči pa je September, s komadom Cry For You. Sicer sem najprej mislil, da gre za klasično pop/house zvezdo enodnevnico, potem pa sem slišal live akusično izvedbo komada, ki me je vrgla s stola. Le tako se vidi, da ženska dejansko zna peti in da ima smisel za glasbo. Če bi le več podobnih pevk imelo znanje in ne samo lepoto/veze.

Uf, sem pa nalimal enih linkov, heh. Kakšno pa je vaše stališče glede sodobne glasbe?

  1. Ne, ni napaka, 1000 jih je 😀 []
  2. Obvezno čekirajte tole []

Comments:

12 Responses to “Kvalitetna glasba”