Mar res že dve leti počnem isto?

Filed Under (Fotografija) by MR Foto on 06-03-2009

Mitjev komentar

Danes sem med googlanjem praktično ponesreči naletel na Kristijanov post, kjer sem med komentarji našel Mitjevega (na sliki zgoraj), ki me je malenkostno presenetil. Kristijan je z bloga komentar žal zbrisal (čeprav ne vem zakaj), zato sem ga objavil kot sliko.

Da že na začetku izrazim moje stališče glede kritik – sem VEDNO odprt do konstruktivnih kritik, ki so mi dane v živo, na blogu, na Facebooku,…, kjerkoli, kjer vem kdo mi kritiko daje. Najbolj pa sovražim kritike anonimnežev, ki (večinoma) sploh ne vedo, kaj govorijo, le ne prenesejo, da je kdo na kakršenkoli način boljši in je deležen večje pozornosti od njih samih, po domače rečeno – so mu fouš. Prav kritike pa so tisto, kar me žene naprej, da delam bolje, da poizkušam narediti stvari drugače,… Kritike so izrednega pomemena, saj, kot pravi popularen rek med fotografi: “Od pohval samo ego raste“.

Mitja je med drugim zapisal: “…fotografije v slogu Mihe Rekarja, ki, mimogrede, že 2 leti dela isto in ne naredi nič novega, so namenjene za domačo uporabo, jih ne bi imenoval reportažne fotografije, tehnično so pa žal kot bi slikal s kompaktom za 150 €…” in “…poiskati si moraš pravi zgled, ne Mihe Rekarja in podobnih fotografov, zgled išči pri pravih fotografih…”.

Prvo kot prvo se mi ne zdi, da bi že dve leti počel isto, saj sem bil takrat izključno koncertni fotograf, zdaj pa pokrivam evente praktično vseh vrst. Tudi same fotografije, ki jih zajemam zadnje čase, se mi zdijo povsem drugačne od tistih izpred dveh let in več. Sam pri sebi mislim, da se stalno učim in izboljšujem, vse izključno iz prakse.

Če pod “pravega fotografa” misliš fotografa s takšnim profesionalnim nazivom, potem to res nisem, saj sem se vsega kar znam naučil s prakso na terenu ter od drugih fotografov. Nimam nobene teoretične podlage ali kakršnegakoli tečaja, žene me samo ljubezen do fotografije kot hobija, ki mi pobere največ časa, denarja in resursov. Sem ljubiteljski fotograf, ki svojih storitev niti slučajno ne nudi kot profesionalne. Moje izobraževanje namreč poteka v povsem drugi sferi – IT.

Mitja, lepo bi te prosil, če se mi lahko predstaviš, mi poveš kdo si, da se lahko dobiva ob kavi (ali kakšni drugi pijači) in mi poveš, kaj te na mojih fotografijah moti ter kako bi jih lahko izboljšal. Kot sem rekel, sem izredno odprt za kritike. Le za anonimne pa ne!

Comments:

28 Responses to “Mar res že dve leti počnem isto?”