Nekaj je v zraku

Filed Under (Apple, Računalništvo) by MR Foto on 15-01-2008

Tagged Under :

MacBook AirDanes je bil eden bolj pričakovanih dni v tem novem letu iz preprostega razloga – Steve Jobs je imel Keynote ob otvoritvi Macworlda 2008.

Lani je na moj rojstni dan predstavil iPhone, letos pa je veliki BOOM ob sloganu There’s something in the air – MacBook Air. Gre za najtanjši prenosnik na svetu, ki meri na sprednjem koncu 0,4 na zadnjem pa 1,94 cm, tehta pa le 1.36 kg. Kljub temu ponudi 13.3 palčni zaslon, ki je osvetljen z LED diodami, osvetljeno tipkovnico normalne velikosti, ogromen multi-touch trackpad, integrirano spletno kamerico iSight, en USB port, en micro-DVI port in luknjo za slušalke. Da je vse skupaj še zmanjšano, se porti spustijo iz ohišja.

Pri Applu pravijo, da je praktično vsak detajl, ki ga je možno pomanjšati, bil pomanjšan. Nekaj pove tudi dejstvo, da je Intel samo za Apple razvil procesor Core 2 Duo, ki je za 60% manjši od običajnih, pa vseeno ponuja hitrosti 1,6 in 1,8GHz. Za masivno doplačilo MacBook Air ponuja tudi 64GB solid-state disk. Gre za disk brez gibljivih delov, nekaj takega, kot naše kartice v fotoaparatih. Ti diski so izredno hitri, praktično neuničljivi, vendar izredno dragi.

Kot ste najbrž opazili nisem omenil optičnega pogona – zato, ker ga nima. Steve Jobs pravi, da z optičnim pogonom gledamo filme, inštaliramo programsko opremo, delamo varnostne kopije in zapisujemo CD-je. Za vse te stvari ima Apple alternativo – iTunes za izposojo filmov, Time Capsule za varnostne kopije, iPode za poslušanje glasbe, če pa res rabimo CD/DVD pogon, pa imamo programsko opremo Remote Disc. Gre za zadevo, ki jo inštaliramo na katerikoli Mac/PC, ki ima brezžično povezljivost, nato pa se Zračko poveže s tem Mac/PC-jem in njegovim optičnim pogonom. Briljantna ideja in izvedba.

Sicer sem letos od Appla potihem pričakoval še kaj več, vendar, z besedami Steve Jobsa: “All this stuff in the first two weeks, and we’ve got 50 more weeks in the year to go.”

Pa še video, katerega ogled res priporočam.

[audio:http://b.mr.si/wp-content/uploads/2008/01/03-new-soul.mp3|loop=yes]

Comments:

20 Responses to “Nekaj je v zraku”