Photoshop CS3 v praksi

Filed Under (Fotografija, Računalništvo) by MR Foto on 16-12-2006

Evo CS3 je naložen in večina novosti je stestiranih. Najprej sem zalaufal bridge, ter takoj šok. Stvar se je odprla skoraj instantno. Prej si čakal in čakal. Tudi vmesnik je povsem drugačen, izbrana slika se nam sedaj pokaže na desni, prav tako vse njene lastnosti, tiste najpomembnejše pa so predstavljene interaktivno (zaslonka, čas, WB,…).
Ko sem odprl Photoshop sem se najprej zagledal v lepo oblikovan loading bar, potem pa se pokaže veličina v sivkastih odtenkih. Levi sidebar je lahko ozek ter visok (default) ali pa ga s klikom na puščici naredimo standardnega. Najprej sem si odšel pogledati najbolj pričakovano novost – Curves. Vmesnik je točno tak, kot smo si ga želeli. Na RGB kanalu (default) lahko vidimo RGB krivuljo, ki jo lahko premikamo, ter rdečo, modro in zeleno, če smo jih premikali v njihovih kanalih. V ozadju vidimo histogram, podobno, kot v Camera RAW. No tudi Camera RAW je bil prenovljen. Na hitro ni nekih velikih sprememb, le malo lepše zgleda (pobarvan), ter bolj enosavni zavihki.
Spet k glavnemu oknu – zelo so se potrudili na desnih komponentah. Po defaultu so postavljeni v dva stolpca, eden v razširjeni, drugi v zožani obliki. Lahko tudi oba zožamo, ter odpremo poljubno komponento (primer Historyja, ko je ostalo zožano). Lahko pa tudi oba razširimo, vendar če nimamo izredno velikega monitorja bo zelo malo prostora ostalo za odprto sliko. Omeniti je potrebno, da lahko za vsako komponento določimo višino, ter da se med preklaplanjem ne prekrivajo tako kot včasih, ampak spodnja pač skoči dol (je treba probat, težko je razložit 🙂 ).
No in pa ena bolj zanimivih in s tem tudi uporabnih novih orodij – Quick Selection. Hmmm, opis,… združenje zmogljivosti brusha in Magic Wanda. Na celem področju, kjer vlečemo se označujejo podobni odtenki. Ko izberemo želeno imamo še možnost Refine Edges, kjer določimo trdoto selekcije, neke vrste feather s predogledom.
Najboljše sem hranil za konec. 🙂 Sicer je jaz ne bom velikrat uporabljal, večina izmed vas pa defenitivno – Pretvorba v ČB. Mislim, da ni potrebno izgubljati besed, zakaj so pri Adobe-ju tega niso že prej vgradili. V bistvu lahko naredimo pretvorbo kakršno želimo v par klikih in potegih 🙂
Novosti je še veliko, te so le bolj pomembne in zanimive. Aja, tudi brightnes in contrast so prenovili 😀 Pogledate si lahko tudi nekaj videov (v angleščini) o novostih Photoshopa CS3.
Pa še vsi skrinšoti (ki jih sicer lahko dobite na linkih v textu):
shrani.sishrani.sishrani.sishrani.sishrani.sishrani.sishrani.sishrani.si

Comments:

3 Responses to “Photoshop CS3 v praksi”