The Stroj in Kymatikon

Filed Under (Fotografija, Koncerti) by MR Foto on 07-04-2009

Tagged Under :

Anže Žurbi pred novo t.i. Kymatikon vizualizacijo

Anže Žurbi pred novo t.i. Kymatikon vizualizacijo

Danes, ob 11-i uri dopoldan, se je v Kinodvoru predstavila prenovljena ekipa The Stroj. Aktualno ekipo smo sicer premierno videli že na letošnjih Viktorjih, skupaj z Dan D so namreč odigrali komad Rožice.

The Stroj se po dveh letih vračajo v novi zasedbi; Primož Oberžan (efektor, tolkala), Goran Završnik (elektronska manipulacija), Žiga Kožar (tolkala), Anže Žurbi (tolkala) ter Eva Breznikar (vokal, tolkala). Malenkostne renovacije je bil deležen tudi sam zvok, bistvo glasbe (hrupa) pa še vedno temelji na več kot stoletje starih futurističnih vizijah Luigija Russola.

Poleg nove zasedbe so predstavili tudi nov projekt Kymatikon. Gre za zvočno vizualizacijo, ki temelji na zvočnem fenomenu, ki se mu angleško reče Cymatics. Gre za pojav, ki ga je prvi, pred skoraj štiristo leti, odkril Galileo Galilei (in ne Ernst Chladni, kot so napačno povedali v predstavitvi). Na YouTubu pa lahko najdete ogromno filmčkov, ki ta pojav jasno prikažejo.

Koncert je bil sicer bolj kratek, vendar pa smo bili več ali manj vsi, tam prisotni novinarji in fotografi, nad projektom navdušeni. Sam osebno komaj čakam na kakšen daljši live performance pred večjo publiko na večjem prostoru, ter konkretno glasneje.

Še galerija.

Comments:

One Response to “The Stroj in Kymatikon”