Apple in Microsoft

Filed Under (Apple, Ostalo, Računalništvo) by MR Foto on 15-02-2007

Apple vs. Microsoft

Pred nekaj dnevi sem na mArkedzanijevem blogu (ja to je un, k so ga na Večeru cenzuriral, barabe!!!) v temi o Mac-ih in njihovi vsepovsod rastoči popularnosti napovedal, da bom naredil en kratek članek o zgodovini med Microsoftom in Applom.

Materiala je enostavno preveč, da bi ga lahko strnil v en post, toliko različnih in zapletenih stvari se je dogajalo v obeh firmah, da enostavno tega članka ne morem napisati. Lahko pa, vsem, ki vas to zanima, priporočim precej dober film Pirates of Silicon Valley. Gre za film, ki vas popelje na sam začetek računalniškega sveta, kot ga poznamo danes. Film pokaže življenji glavnih akterjev sodobnega računalništva Steve-a Jobs-a in Bill-a Gates-a. Glavni moto filma je “Good artists create, Great artists steal”. Film se konča 1997 v Bostonu, kjer je moral Jobs, v zameno za zadržanje firme pred propadom, predstaviti sklenitev zavezništva z Microsoftom. Na pravem posnetku (ne tistem iz filma), se vidi, da njegove besede ne sovpadajo z njegovimi gestami in razpoloženjem.

Skratka, ta film si morate ogledati, v kolikor si ga še niste, da boste razumeli zakaj si Apple in Microsoft stojita nasproti, tako, kot si.

Kar se pa tiče Viste, pa lahko povem samo skrajšani verziji dveh teorij, katerih avtorji so številni članki in osebe.

1) Microsoft je z Visto in Office 2007 naredil nekaj, kar Apple, Google in podobna podjetja, delajo že od vsega začetka. Delovno orodje je približal uporabniku z enostavnostjo in lepim dizajnom. Do sedaj smo Office jemali kot delovno orodje in ne kot nekaj, na kar bi bili pretirano navezani. Uporabljali smo to, ker smo morali in, ker so to uporabljali vsi drugi. Na drugi strani Apple že od samega začetka ponuja lep dizajn, na katerega se človek naveže. Od tod taka zaverovana množica, ki sledi vsemu, kar Apple naredi. Tega pri Microsoftu do zdaj ni bilo. Ne poznam nobenega, ki bi bil nad Windowsi (do XP) in Office (do 2003) tako navdušen, kot je povprečen (!) Mac uporabnik nad Mac OS in ostalim Apple softwarom in hardwarom. Če Microsoftu z Visto in Office 2007 (ne glede, od kje črpa/kopira ideje) to uspe, bo (zaradi razširjenosti MS softwara) pridobil “fan club” brez konkurence.

2) Microsoft že od samega začetka obstaja zaradi piratstva. Velika večina ima doma piratske Windowse in jih uporablja, ker drugega ne pozna oz. jih alternativa niti ne zanima, saj imajo vsi njihovi kolegi (tako v firmi, kot po domovih) tudi Windowse in zato jih uporabljajo še naprej, saj zadovoljijo vse njihove potrebe. Da bi jih kupili, jim ne pride na misel, saj po tem (do zdaj) ni bilo potrebe. MS pa je veliko dela na Visti posvetil ravno anti-piratstvu in to namerava z vsemi možnimi potezami početi še naprej, pa tudi cena Viste je višja, kot katerikolih Windowsev do sedaj. Ker ljudje ne bodo hoteli kupiti Windowsev, saj jim do sedaj to ni bilo nikoli treba, bodo še naprej uporabljali stare XP-je. Pa tudi strojne zahteve za Visto so precej višje, kot za XP-je. MS računa na prodajo Winsev ob novih računalnikih, vendar to računalnik zelo podraži ampak bo folk, iz izkušenj na laptopih, kupoval nove računalnike brez OSa, ali s kakšno edicijo Linuxa, ki jo potem sformatira in naloži gor XP-je. Žalostno, vendar resnično. Spomnim se, da smo v enem tednu po prihodu XP-jev že vsi mulci v vasi laufali le-te. Vista je uradno zunaj 1 mesec, neuradno že veliko dlje, na vaških računalnikih pa se še zmeraj gonijo XP-ji. Enostavno je malo takih, ki imajo računalnik dovolj sposoben za laufanje Viste, tisti, ki ga pa imajo, pa raje ostanejo na XP-jih, saj anti-piratske zaščite Viste še niso razbili.

Kaj se bo res zgodilo, bo pokazal čas. Se bo Vista zasidrala v naša srca, ali ji te priložnosti sploh ne bomo dali? Meni se je v srce že zasidral Mac OS X, za Visto ni prostora 🙂

P.S.: Video, kaj vse je v Visti skopiranega od Mac OS X sem že pokazal, tu pa je še kaplja čez rob. Slogan Windows Viste: “Show us your WOW”, je prav tako skopiran od Appla – dokaz.

UPDATE: Za vse, ki ne veste, kje dobiti film, sem ga izbrskal na google video. Prijeten ogled!

Comments:

6 Responses to “Apple in Microsoft”