Drobo

Filed Under (Računalništvo) by MR Foto on 03-05-2009

Tagged Under :

Drobo

Drobo

Že dolgo nazaj sem pri Jonasu bral o čudežnem robotu za shranjevanje podatkov, ki sliši na ime Drobo.

Do nedavnega sta mi za varnostno kopijo podatkov skrbela dva WD My Book Studio diska, eden kapacitete 500 GB, drugi pa 1 TB. Na manjšega je Time Machine delal avtomatske slike diska, na drugem pa so se nahajale vse slike, filmčki, pomembni dokumenti,…, skratka vse, kar ima (zame osebno) ogromno vrednost in se ne sme “zgubiti”.

Pred kakšnima dvema mesecema pa me je manjši disk začel nekaj zafrkavati in mi sesuvati iMac. Najprej sem pomislil, da je crknila matična iMacu, vendar sem kmalu prišel do dejstva, da je za vse kriv en od FW 800 portov na MyBook-u.

Stvar me je zelo prestrašila, zato sem se odločil narediti korak naprej in vložiti nekaj denarja več v varno shranjevanje podatkov. Ker v Sloveniji (še) nihče ne uvaža Drobota, je bila edina možnost tujina, kjer se je kot najcenejša izkazala nemška spletna trgovina Cyberport, kjer sem naročil drugo generacijo Drobota v kompletu z 2 TB diskovja.

Fora Drobota je, da uporablja BeyondRAID tehnologijo in (z obilico matematike) razporeja podatke na vse diske, ki mu jih damo (vseeno, če so le-ti različne velikosti/firme/hitrosti), tako da ob kateremkoli času zagotovi 100% varnost, če odpove katerikoli od teh diskov, v nekaterih primerih pa lahko zdrži celo odpoved dveh diskov.

Inštalacija je zelo enostavna, diske se praktično samo porine v Drobota in ta že ve, kaj z njimi početi, vse pa še lepo prikaže z LED-icami in prijazno nadzorno ploščo. Vanj sem najprej vstavil diska, ki sem jih dobil zraven, ter vse podatke z MyBooka prekopiral na Drobota. Nato sem razdrl oba MyBooka, da ven dobim še njune diske. Ta postopek je precej bolj enostaven, kot sem si mislil – le odpreš ohišje, odšraufaš 2 šraufka, ki držita “znanost”, ter 4 šraufe, ki držijo disk v ohišju.

Diska sem nato samo vstavil v Drobota, ta pa jih je takoj prepoznal in že začel razpošiljati podatke nanju. Zdaj imam v njem 3-krat po 1 TB diska in 1-krat 500 GB, kar mi skupaj prinese 3,5 TB oz. 2,26 TB varnega prostora. Če mi katerikoli od teh diskov odpove, mi ostanejo vsi podatki, jaz pa le naročim nov (po možnosti večji) disk, ga vstavim v Drobota in spet imam zagotovljeno 100% varnost.

Doma mi zdaj leži še eno ohišje WD MyBook Studio (USB, eSATA in 2 x FW 800 priključki), ki ga za 20€ prodam prvemu, ki se javi. Vanj lahko vstavite katerikoli SATA disk, ki so zadnje čase res poceni, ter tako dobite eksterni disk. Zainteresirani me kontaktirajte.

Comments:

10 Responses to “Drobo”