iLife ’09

Filed Under (Apple, Računalništvo) by MR Foto on 28-01-2009

Tagged Under :

iLife '09Včeraj je končno prispel Applov najnovejši paket za domačega uporabnika iLife ’09. Za tiste, ki jim ni jasno “whats all the fuzz about”: iLife vsebuje 5 aplikacij, brez katerih si (odkar sem pred dvemi leti šaltal na Mac) ne predstavljam več dela z računalnikom.

Prvi iz kompleta, iPhoto, je prejel revolucionarno prenovo s prepoznavo obrazov. Ne samo, da jih najde na sliki, ko mu damo nekaj podatkov, zna precej točno povedati ime osebe, ki je na sliki. Vse to zna sinhronizirati na Facebook, tako da tudi ko kdo drug označi določeno osebo na sliki na Facebooku, to prenese nazaj v iPhoto shrani v svojo bazo obrazov. Druga večja novost v iPhotu je Places, kar je v bistvu samo drug, bolj intuitivni pristop, k GPS podatkom, ki se nahajajo v vse več slikah. Prenovili so tudi orodje za urejanje slik, ki je zdaj zelo uporabno tudi nam, ki se s tem ukvarjamo.

Največjo prenovo je prejel iMovie, ki je v prejšnjem iLifu na novo postavil koncept amaterskega urejanja filmov. Ker je bil takrat koncept čisto svež, mu je primanjkovalo kar precej funkcij, ki smo jih bili vajeni iz starega iMovie-ja ali pa iz drugih podobnih programov. Tokrat so mu dodali vse in še več ter sedaj resnično dokončali koncept urejanja filmov brez timelina, na precej bolj intuitiven način, ki je zelo po meri amaterjev.

Najbolj spremenjen vmesnik pa ima gotovo GarageBand, ki zdaj že zelo močno spominja na Applovo profesionalno orodje za glasbo – Logic. Dodali so mu tudi povsem svežo funkcijo v svetu računalništva – učenje instrumentov. To so rešili na zelo zanimiv način – osnove vas bo naučil Tim, za več pa bo treba odšteti nekaj dolarjev…ampak se splača…učili vas bodo namreč sami znani obrazi v svetu glasbe (Sting, Norah Jones,…), kar zna precej popestriti in pohitriti učenje kitare oz. klavirja.

Manjše prenove je bil deležen tudi iWeb, ki se zna zdaj povezati tudi s Facebookom, iDVD pa je prejel le nekaj bug fixov.

Navdušen nad spremembami v iMovie-ju, sem naredil tudi kratek filmček z novostmi (glasba v ozadju pripada skupini Angee):

[youtube width=”480″ height=”295″]http://www.youtube.com/watch?v=P_Nbwpmab2w[/youtube]

Skratka čist noro, zdaj grem pa nazaj odkrivati novosti…

Comments:

9 Responses to “iLife ’09”