Slovenija v iPhone SDK

Filed Under (Apple, Računalništvo) by MR Foto on 07-03-2008

Če slučajno še ne veste – včeraj je Steve Jobs (s pomočniki) predstavil najbolj težko pričakovano zadevo, odkar so predstavili iPhoneSDK oz. daljše Software Development Kit. Gre za skupek orodij, ki omogoča izdelovanje “native” aplikacij za iPhone.

V nasprotju s pričakovanji in napovedmi, se niso odločili za Open SDK, ampak so nam ponudili kar povsem enaka orodja, kot jih za razvoj uporabljajo sami. Kot je vidno na predstavitvi, je stvar izjemno brihtna in močna, saj so pred dvemi tedni povabili po enega ali dva developerja velikih programerskih hiš (EA, Sega, salesfroce, AOL,…) in jim dali nalogo, da v teh dveh tednih naredijo največ kar lahko. Rezultati so naravnost šokantni, saj developerji s temi orodji še niso delali, nekateri sploh še niso delali z objektnim C oz. z Macom. Izjemen software za iPhone (Spore, iChat,…) narejen tako hitro iz nule, brez izkušenj z delovnim okoljem. Kdor je že kdaj programiral ve, da to ni kar tako.

Predstavili so tudi orodja za poslovne stranke (Push Calendar, Push Contacts,…), ki se povežejo direktno(!) z Microsoft Exchange serverjem, kar je novost v mobilni industriji. Stvar je že na voljo v beta verziji, vendar bosta obe stvari (SDK in Enterprise) v celoti na voljo šele junija z iPhone verzijo 2.0.

Predstavili so še nekaj stvari v zvezi z App Store ipd., vendar pa je najbolj pomembna in zanimiva stvar, ki sliši na ime iFund. Finančni mogotci KPCB so se namreč odločili podpreti razvijalce iPhone programske opreme. Tu ne gre za moralno podporo ampak za zelo visok sklad, ki znaša kar neverjetnih 100 milijonov $. Ne glede na rekordno nizko vrednost $ v primerjavi z € gre tu za ogromno količino denarja za ustvarjanje prihodnosti.

Sam sem si dogodek ogledoval v živo na Gizmodu, takoj po koncu pa sem si še celo zadevo pogledal na filmčku, ki so ga rekordno hitro objavili na Applovi strani. Prav tako sem takoj potegnil SDK in ga na hitro stestiral in napisal nekaj vrstic kode. Ker se nisem pridružil iPhone Developement programu in ker (še) nimam iPhona, sem bil primoran zadevo stestirati v priloženem simulatorju. Tu pa je sledil ŠOK.

V uradni verziji iPhone simulatorja dobimo prednaloženi samo dve storitvi – Photos in Settings. In v prednaloženih slikah se nahajajo štirje albumi. Dva standardna in pa dva “uporabniška”. In eden izmed teh uporabniških se imenuje Slovenia, v njem pa se nahaja 10 slikc neke punce, ki se je odpravila v Slovenijo na izlet. Tako je, VSI iPhone developerji na svetu bodo svoje storitve testirali na slikah naše prelepe deželice. Mene je oblil izreden občutek sreče in zadovoljstva.

Za tiste, ki (še) nimate Maca oz. niste člani Apple Developer Connection, prilagam skrinšote:

Comments:

8 Responses to “Slovenija v iPhone SDK”