10 let iMaca

Filed Under (Apple, Računalništvo) by MR Foto on 16-08-2008

iMac modeli 1998-2008

iMac modeli 1998-2008

Na včerajšnji dan, 15.8.2008, je minilo 10 let, odkar je Apple v svet spustil prvi vse-v-enem Mac – iMac, in sicer Bondi Blue iMac G3. Za takratne razmere je bilo to nekaj zelo razburljivega, saj je računalnik na pogled deloval kot nekaj zunajzemeljskega. iMac G3 je bil prvi Applovski projekt Britanskega designerja Jonathana Ivea, kateremu veliko ljudi pripisuje večino zaslug za Applov nenormalni uspeh v zadnjih 10 letih.

Naj vas spomnim – ko smo se mi na 386-kah, 486-kah in do 266MHz mašinah veselili novosti, ki so jih prinašala Okna 98, so pri Applu prišli ven z Mac OS 8.1 in takšnim designerskim presežkom. Nepredstavljivo!

G3 je bil deležen precej nadgradenj v obliki pohitritve, razširitve spomina, povečanju količine diska, razni facelifti (druge barve, transparentnost, vzorci,…), nadgradnje Mac OS,…, vseskozi pa je ostajal simbol za lepoto računalnikov.

Vse dokler ni januarja 2002 Apple predstavil (po mojem mnenju) najlepši računalnik vseh časov – iMac G4. Računalnik, ki je enostavno prelep, da bi bil resničen in bo nekega dne zagotovo krasil mojo sobo. LCD zaslon gibljiv v vse smeri, pol-kupolasti podstavek, v katerem se skriva vsa “znanost”, Mac OS X 10.1 aka. Puma,… Ko smo takrat PC-jaši ravno dobili Windowse XP in mislili, da “držimo Boga za jajca”, je Apple spet naredil giant leap naprej, tako v smislu designa, kot tudi funkcionalnosti.

Medtem, ko je Apple stalno posodabljal Mac OS X in z vsako verzijo še bolj ušel Microsoftu, je slednji na XP-jih popravljal samo težave v kompatibilnosti in varnosti. Avgusta 2004 pa je Apple spet naredil korak naprej v designu računalnikov – izšel je namreč iMac G5.

Spet nekaj totalno novega z vidika PC-jašev; vertikalen CD pogon, nikjer vidne “škatle”, da bi lahko rekli: “Tukaj pa je vsa mašinerija”, vse v bleščeči beli,…, ter najvažnejše – Mac OS X 10.3 aka. Panther v pol leta po splavitvi pa že Mac OS X 10.4 aka. Tiger. Mi pa še vedno na XP-jih.

G5 je tudi doživel precej nadgradenj, najbolj občutna pa je bila januarja 2006, ko je Steve Jobs oznanil, da bo iMac prvi Mac z Intlovim procesorjem.

Avgusta 2007 pa je Apple na police poslal zadnji primerek iMaca, katerega si lastim tudi jaz – aluminijasti iMac. Še tanjši od G5, vse v aluminiju, steklu in črni plastiki, aluminijasta slim tipkovnica,…, tri mesece s Tigrom, nato pa s trenutno najnovejšim Mac OS X 10.5 aka. Leopard.

Vista? Wrong in SO many ways…

Upam, da sem vam s tem postom vsaj malo približal delček Applove zgodovine in vas nad njo vsaj malo navdušil. Sicer pa…GET A MAC!!!

Zanimive reklame: iMac G3, iMac G3 v barvah, iMac G4, aluminijasti iMac.

Comments:

23 Responses to “10 let iMaca”