Newcomer Graz 2008

Filed Under (Fotografija, Koncerti) by MR Foto on 04-05-2008

Včeraj sem se na povabilo Jana (ki je BTW tudi član ZSFB) udeležil festivala Newcomer v Grazu v dvorani Orpheum. Več o sami poti in Grazu je napisal BGH, zato ne bom zgubljal besed, ker se zadeve ne da bolje prikazati.

Ko sem zagledal dvorano, je bilo prvo mnenje, kako majhna je, potem pa sem zagledal ogromen oder, ki je bil približno enake velikosti, kot stojišča. K vsemu je treba dodati še velik balkon, kjer pa navadni smrtniki žal niso imeli vstopa. Lučke, zvočniki, postavitev,…, vse je bilo naravnost neverjetno. Zakaj takih dvoran ni pri nas ve samo bog, pa je tiho.

Ko se je zadeva končno začela že ob 17:30 (za slovenske razmere skrajno nenormalno), je bila dvorana že kar precej napolnjena, vendar večinoma s Slovenci, ki s(m)o prispeli z avtobusi. Princip je bil precej enostaven, 12 bandov, vsak ima 12 minut za pripravo in 12 minut za igranje.

Začeli so The Roadrunners, mlad, zelo perspektiven band. Furajo svoj stil z oblekami in frizurami, ki spominjajo na začetna leta Beatlov, in glasbo, ki spominja na Eagles of Death Metal. Če bodo vztrajali imajo fantje in dekle še zelo svetlo pot pred sabo.

Nadaljevali so slovenski Obduction, ki so na koncu tudi slavili zmago in pobrali 750€. K končni zmagi je definitivno pripomogel Mojčin izjemen vokal, ki ga poznamo tudi iz skupine Spleen.

Tretji so bili Arlez, ki so zmagali po publiki. Osebno me band ni preveč prepričal, vendar so imeli očitno največji fan klub. Naslednji so bili spet slovenski Powershock, ki so 100% imeli najglasnejši fan club. Sicer ne vem točno, kaj so počeli na Newcomer festivalu, ki naj bi bil bolj za mlade upe, ampak OK, “vsak tele ma svoj vesele”. Nadaljevali so avstrijski metalci My Bloody Pearl, ki so me s svojim kruljenjem kaj hitro pregnali iz dvorane.

Potem pa so prišli world::within, band, ki smo ga najbolj pričakovali. Prikazali so izvrstno predstavo, prav cel band je bil odličen. Na žalost so se na koncu uvrstili šele na sedmo mesto, čeprav bi si definitivno zaslužili boljše. Vendar tako pač je, nikoli ni za vse.

Drugo polovico izbora so začeli Vinegar Hill, ki so spet načeli moje ušesne bobenčke z zvoki, ki močno spominjajo na bruhanje, kar pa je bila zadnja stvar, ki sem jo hotel imeti v mislih. Nadaljevali so rockerski Carandicle, ki pa so preveč zapeti in nevživeti v koncert, zaradi česar izpadejo povsem bledo.

Spet so bili na vrsti Slovenci, tokrat Firefly, ki jim zaenkrat, kljub enkratni glasbi in zasedbi, ne uspe priti med bolj znane slovenske bande. Na koncu so zasedli odlično drugo mesto, dobili pa so tudi nagrado za naj klaviaturistko.

Naslednji so bili Soda, ki so pristali na tretjem mestu. Sanja se mi ne zakaj, vendar očitno so z nečim navdušili žirijo, mene so pustili mrtvo hladnega. Predzadnji so bili na vrsti še eni zelo mladi Avstrijci, Intakt, ki igrajo zelo počasno glasbo za inštrumente, ki jih imajo, kar mi nekako ni sedlo v uho. Zadnji pa so nastopili Crucified Morality, katerim pa lahko že po imenu sklepate za kakšen žanr gre.

Skratka zelo dobra izkušnja, žalosten je le nagradni sklad. S 750€ band v kvalitetni glasbi ne more narediti prav nič pametnega. Sramotno. Še galerija.

Comments:

13 Responses to “Newcomer Graz 2008”