Kraja videa na Svetu

Filed Under (Ostalo) by MR Foto on 26-09-2007

Včeraj zvečer sem prejel klic sodelavca, da so na Svetu bojda vrteli moj posnetek gužve na cestah. V taistem prispevku me je 5 min kasneje s komentarjem na to opozoril še Rušt. Ko sem prišel domov, so na Svetovi strani že gostili prispevek “Slaba ocena za gradbišča“, kjer se med 8:33 in 8:43 vrti moj filmček.

Video so meni nič, tebi nič, sneli z YouTube, ga enostavno zmontirali skupaj z njihovim materialom, ter javno predvajali. S tem so kršili mnogo zakonov, med drugim tistega o avtorski lastnini in pa tudi pravilnik spletne združbe YouTube, kjer v več točkah jasno piše, da izrecno prepovedujejo objavo videa, če je glavni motiv objave pridobitniški (prihodki oglaševalcev in/ali naročnikov).

Pisal sem uredniku Sveta, Bojanu Travnu, vendar zaenkrat še nisem dobil odgovora. Če ga še nekaj časa ne bo najboljše, da kar pokličem na Kanal A.

Nekaj podobnega se mi je že zgodilo maja, med listanjem Organona, le da je tam šlo za krajo fotografij.Res ne razumem, da uredniki ter ustvarjalci vsebin še vedno mislijo, da je vse kar je na internetu, kar brezplačno. Da to ni nikogaršnja lastnina, ter da vsak s tem počne kar hoče.

Comments:

25 Responses to “Kraja videa na Svetu”